Bestuur

Over Oranjevereniging 
Goor

In 1923 regeert koningin Wilhelmina 25 jaar. Voor enkele fabrikanten in Goor reden om de een Oranjecomité op te richten. Dat gebeurt op 15 april 1923. 

In 2023 vieren we dus een prachtig eeuwfeest. Voor de Oranjevereniging was het een eeuw waarin hoogten en diepten zich afwisselden. Prachtige Oranjefeesten mochten wij vieren tot aan de Tweede Wereldoorlog, toen kon er 5 jaar lang niets meer.

De traditionele Koninginnedag kon vanaf 1946 weer als vanouds gevierd worden. Dat gebeurde met tal van evenementen. Er was vermaak voor de kinderen, rommelmarkt, muziek van Apollo, lampionoptocht, kinderspelen, filmvoorstelling en vuurwerk. Nu in 2023 hebben we na 100 jaar Koningsdag, dat eeuwfeest gaan we vieren op 27 April op Koningsdag.  Het gaat een spannend en mooi feest worden voor jong en oud van 6 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds!

Hoe? Wij houden u in de komende weken goed op de hoogte.

Het bestuur

Het bestuur voor het Wilhelminabord uit 1898. Vlnr: Henk Meijerink (voorzitter), Gerrit Reilink (secretaris), Bernadette Brunnekreef-Polman (bestuurslid), Erwin Wolkotte (penningmeester), Carolien van de Riet-Rouweler (bestuurslid).

Onze geschiedenis

1898

Boom ter ere van kroning Wilhelmina

Op 6 november 1898 krijgt Nederland voor het eerst een koningin: Wilhelmina. Ter ere van haar kroning worden overal in het land bomen geplant. Ook in Goor, nabij de Hervormde Kerk.

1923

Oprichting Oranjecomité in Goor

Oprichting Oranjecomité op 15 april 1923 ter ere van het 25-jarig regeerjubileum van koningin Wilhelmina. De oprichting vindt plaats in café Neuf aan de Stationsstraat. 

1926

Niet vlaggen in Goor: landelijk nieuws

In 1926 krijgt Goor een nieuwe burgemeester: W. van der Sluis, een sociaal-democraat en bepaald geen fan van het koningshuis. Hij stelt voor om het officiële vlaggen te verbieden en dat voorstel wordt in de gemeenteraad aangenomen. Het leidt tot veel verontwaardiging in Goor en veroordelingen in de landelijke pers..

1937

Prinses Juliana trouwt met Bernhard

Op 7 januari 1937 treden prinses Juliana en prins Bernhard in het huwelijk. Ook in Goor worden de straten versierd.

1938

Koningin Wilhelmina regeert 40 jaar

In 1938 regeert koningin Wilhelmina 40 jaar. In Goor worden tal van straten versierd. Er is zelfs  heuse optocht.

1948

Kroning koningin Juliana

In 1948 volgt koningin Juliana haar moeder Wilhelmina op. Dat betekent ook een nieuw staatsieportret in het Goorse gemeentehuis.

1962

Goorse Rallygroep luistert Koninginnedag op

In 1962 wordt Koninginnedag opgesierd door wat toen nog de Goorse Rallygroep''  heette, tegenwoordig 'De Rellie'. Met het draaiorgel Grote Gavioli halen zij 2000 guldens op voor langdurig zieken.

1971

Koninklijke familie in Goor

In 1971 overlijdt prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Zij woonde in Huis Warmelo in Diepenheim. De uitvaartplechtigheid in de rooms-katholieke kerk in Goor wordt bijgewoond door de hele koninklijke familie.

1989

Rommelmarkt

Het is inmiddels een zeer drukbezochte traditie geworden op Konings- en Koninginnedag: de rommelmarkt. In Goor worden massaal zolders leeggepakt en spulletjes aangeboden in het centrum. 

2013

Bezoek koningspaar aan Goor

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima gaan in 2013 op bezoek in alle provincies. Namens Overijssel is Goor aangewezen. Het koningspaar wordt onder massale belangstelling warm ontvangen in de Schoolfeesttent.

2015

Indrukwekkende bevrijdingsherdenking

Op 8 april 2015 is het zeventig jaar geleden dat Goor door een Poolse pantserbrigade is bevrijd. Er wordt een gedenksteen onthuld, de foto is van generaal Maczek die de operatie in Goor leidde.

De vereniging stelt zich ten doel de feestelijke herdenking in het openbaar van de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis en gedenkwaardige gebeurtenissen.

Stel een vraag

Copyright © 2023 Oranjevereniging Goor - Alle rechten voorbehouden -  Teksterij Schabbink | Design: BETS